På föreläsning om digitala verktyg på ABF Stockholm

Foto på Pernilla Näsfors

Pernilla Näsfors, @pernillan. Foto: Gitta Wilén. CC BY.

För ett par veckor sedan så höll Pernilla Näsfors och Terese Raymond en inspirationsföreläsning på ABF Stockholm om digitalt föreningsarbete. Terese och Pernilla är tillsammans Digitalkunskap, som erbjuder vägledning och kurser i digitala verktyg för projektarbete, lärande och entreprenörskap.

Jag tittade in på föreläsningen var en guidad tur genom en uppsjö av nättjänster som i något avseende är gratis. Tjänster som mycket kan göra stor nytta för den ideella föreningen med den lilla budgeten.

Foto på Terese Raymond

Terese Raymond, @terejs. Foto: Johan Lange. CC BY.

Det är en diger samling verktyg som Pernilla och Terese listar på: http://digitalkunskap.se/integrera-digitala-verktyg-i-foreningsarbetet/. De flesta är väl kända men det är just sammanställningen som är så bra.

Min egen favorit är Skype, som jag använder för distansutbildning när nya föreningsfunktionärer börjar använda vår webbplats för Svenska Kryssarklubbens 24-timmarsseglingar. Vi kopplar upp oss. Jag visar hur verktyget funkar och webbplatsen är uppbyggd genom att dela min skärmbild. Sedan ändrar vi så att jag ser elevens skärmbild och instruerar henne.

Jag har kört ett hundratal sådana utbildningspass kommersiellt inom en stor koncern som har en helt annan budget och verktygslåda. Det är skönt när det finns en verktygslåda som passar den ideella föreningen också.