Det här är materialet från en kurs för sju Friskis&Svettis-föreningar i stockholmstrakten. Föreningarna flyttar från ett osupportat webbpubliceringsverktyg som är under nedläggning till WordPress.
Projektet är uppbyggt så att föreningarna själva bygger upp sina nya webbplatser samtidigt som de lär sig WordPress. Ett wordpresstema specialutvecklat för Friskis&Svettis Nacka av utvecklaren Klas Ehnemark på uppdrag av kommunikationsbyrån Tills används som utgångspunkt för arbetet.
Syfte med projektet är att föreningarna ska:
- Flytta sitt redaktionella innehåll från tankbarlösningen till varsin wordpresswebb på en gemensam installation.
- Kunna sköta om sin egen webb.
Målet med utbildningen är att lära sig så mycket om WordPress att du på egen hand kan lägga upp vanliga sidor på er egen webb.
Som en bieffekt försöker vi förbättra webbplatserna när det är möjligt utan att konkurrera med tidplanen.
Innehåll i wordpressutbildningen
- Webbpubliceringsverktyget bloggverktyget WordPress. I vårt projekt har vi en nätverksinstallation som gör att du som är admin för en webb inte har behörighet att själv installera tillägg och teman.
- Friskis&Svettis Nackas webbplats har ett eget wordpresstema.
- Användare, behörigheter och behörigheter. Administrativt mejlkonto. Som en bonus: Skaffa en avatar (personlig bild) till ditt användarkonto i WordPress.
- Tema, layout, mallar
- I Friskis&Svettis-temat används sidor (pages) och inte inlägg (posts).
- Bilder
- Puffar på startsidan (2-4 stycken) och i högerkolumnen på andra sidor. Lockar besökare till andra sidor eller används för att fylla ut sidan med innehåll.
- Röd inramning av tabell, text, bilder eller annat.
- Inventering av befintliga sidor.
- Navigationsmenyn i Friskis&Svettis-temat jobbar i en nivå. Vi använder inte WordPress funktionalitet för undernivåer. Bygg din egen navigationsmeny med enkla metoder och postitlappar. Navigationsmenyn måste heta exakt: Main Menu
- Inställningar för Friskis&Svettis-temat: ortsnamn i sidhuvud, senaste twitterinlägget och länk till facebooksida i sidhvudet, kontaktinfo i sidfoten, länkar till schema/öppettider på startsidan, länkar till engelsk sida och eget Funknet och två eller fyra puffar på startsidan.
- Lite om sökmotoroptimering, vad alla webbredaktörer behöver veta om sökmotorer som Google.
- Sidor om anläggningar
- Bildspel/Rullande bilder
- Schema/bokning
- Webbsidor för funktionärer med lösenord och uppladdade dokument (pdf:er). I vårt wordpresstema finns en länk ”Funknet” som vi länkar till en sida med lösenord. Inlänkningen görs från inställningar för F&S-temat.
- Lite om sociala medier
- Sociala plugin för Facebook: Gå till: https://developers.facebook.com/docs/reference/plugins/like-box/. Ange adressen till din facebooksida (fungerar inte med facebookgrupp). Width: 258. Height: blankt. Border color: #ffffff. Get Code. Iframe. Kopiera. Klistra in i puffens textfält i WordPress. Spara.
- Social plugin för Twitter: https://twitter.com/about/resources/widgets/widget_profile.
- Karta från Google Maps, kan vara bra att ha på sida om träningsanläggning.
- Ordning & reda
- Lite om statistik – här loggade jag in och visade Google Analytics, en bra tjänst för webbstatistik. Vi tittade på att vi kan se trafikvolymer, trafikkällor, vilka sidor som är mest besökta och vilka sökfraser som leder in trafik från sökmotorer.
Bra att veta:
- Tillägget Redirection används för att skapa länkar av typen http://sodertalje.friskissvettis.se/facebook och http://sodertalje.friskissvettis.se/twitter som skickar användaren vidare till er facebook- eller twittersida. Jag gillar den här typen av länkar vid tryckt marknadsföring. Om du vill ändra/lägga till som admin: Admin-panelen > Verktyg > Redirection.
- Backup tas av databasen en gång per vecka (vet inte hur dags) med tilläget WP-DB-Backup. Backupen mejlas till respektive sajts administrativa mejladress @gmail.com. Det gör att det går att återskapa innehållet även om webbhotellet skulle sprängas i bitar (men Googles datahallar finns kvar). Backuperna är inte så stora att mejlen behöver raderas. Om backupen behöver användas för att bygga upp en webbplats helt från början behöver WordPress, tema och tillägg installeras och konfigureras.
Några inställningar och tillägg som inte är standard:
- Rita tabeller med hjälp av utökning av redigeringsfönstret med tilläget TinyMCE Advanced.
- Tidsstyrd avpublicering av sidor med tillägget Simple Expires.
- Omdirigering med tillägget Redirection.
- Sökmotoroptimering med tillägget FV Simpler SEO.
- Kontroll att länkar funkar med tillägget Broken Link Checker.
- Sortera bort spamkommentarer med Akismet.
- Sajtkarta (sitemap.xml) för att sökmotorer ska hitta alla sidor.
- Tracker till Google Analytics för att samla användningsstatistik.