Etikettarkiv: tema

Skärmbild av Friskis&Svettis hemsida baserad på Wordpress

Friskis&Svettis Nackas wordpresstema

Inlägget är en del av en wordpressutbildning för Friskis&Svettis-föreningar i stockholmstrakten.

Vi utgår från ett wordpresstema som Friskis&Svettis i Nacka låtit utveckla med hjälp av Kommunikationsbyrån Tills och utvecklaren/formgivaren Klas Ehnemark.

Skärmbild av Friskis&Svettis hemsida baserad på WordPress

Friskis&Svettis i Nacka använder ett eget tema till sin wordpresswebb.

Temat styr skribenterna hur sidorna ska se ut och fungera för att skapa en bra helhet. Temat följer Friskis&Svettis centrala grafiska designregler.

WordPresstemat använder inte alls inlägg, bara sidor. Det är inte gjort för att blogga.

På startsidan och några andra ställen används bildspel eller ”rullande bilder” för att visa en uppsättning bilder.

På startsidan och andra sidor används puffar för att med bild och korta texter locka besökaren till andra sidor.

Startsidan visar upp schemat i dag och i morgon för Friskis&Svettis Nackas två anläggningar.

På en sida visas ett komplett schema där det är möjligt att boka ett pass. All schemainformation kommer från det schema- och inpasseringssystem som föreningen använder, BRP.

Anläggningarnas öppettider skrivs in på ett enda ställe och visas på flera.

Navigationsmenyn är i en nivå.

Föreningens senaste tweet på Twitter visas i sidhuvudet och där finns också länk till föreningens sida på Facebook.

Rundade hörn på bilder

Det är möjligt att få rundade hörn på bilder utan att bearbeta dem i Photoshop eller liknande verktyg. Rundningen ansluter till designen med ett rundat hörn i sidhuvudet.

Skärmbild som visar hur vi rundar hörnen på en bild i WordPress.

Vi rundar hörnen på en bild i WordPress redigeringsläge

Vi omsluter bilden med shortcoden

[roundcorners] och [/roundcorners]

Resultatet blir:

Skärmbild som visar en bild med rundade hörn i WordPress.

Resultatet i WordPress med rundande hörn på en bild.

Inramning ”redbox”

Vi kan rama in med en röd inramning som knyter an till den grafiska profilen. Inramningen skapas med en ”shortcode” som du skriver i redigeringsfältet. För att kunna tolka koden måste den vara skriven exakt rätt, med raka klamrar.

Skärmbild med exempel på inramning i F&S wordpresstema

Inramning med "redbox" i F&S wordpresstema.

Inramningen som visas i bilden skapas med följande kod:

[redbox title = ”Rubrik för inramningen”]

Lite innehåll. En tabell kunde ha varit bättre exempel.

[/redbox]

WordPresskurs för Friskis&Svettis

Det här är materialet från en kurs för sju Friskis&Svettis-föreningar i stockholmstrakten. Föreningarna flyttar från ett osupportat webbpubliceringsverktyg som är under nedläggning till WordPress.

Projektet är uppbyggt så att föreningarna själva bygger upp sina nya webbplatser samtidigt som de lär sig WordPress. Ett wordpresstema specialutvecklat för Friskis&Svettis Nacka av utvecklaren Klas Ehnemark på uppdrag av kommunikationsbyrån Tills används som utgångspunkt för arbetet.

Syfte med projektet är att föreningarna ska:

• Flytta sitt redaktionella innehåll från tankbarlösningen till varsin wordpresswebb på en gemensam installation.
  • Kunna sköta om sin egen webb.

Målet med utbildningen är att lära sig så mycket om WordPress att du på egen hand kan lägga upp vanliga sidor på er egen webb.

Som en bieffekt försöker vi förbättra webbplatserna när det är möjligt utan att konkurrera med tidplanen.

Innehåll i wordpressutbildningen

Bra att veta:

• Tillägget Redirection används för att skapa länkar av typen http://sodertalje.friskissvettis.se/facebook och http://sodertalje.friskissvettis.se/twitter som skickar  användaren vidare till er facebook- eller twittersida. Jag gillar den här typen av länkar vid tryckt marknadsföring. Om du vill ändra/lägga till som admin: Admin-panelen > Verktyg > Redirection.
  • Backup tas av databasen en gång per vecka (vet inte hur dags) med tilläget WP-DB-Backup. Backupen mejlas till respektive sajts administrativa mejladress @gmail.com. Det gör att det går att återskapa innehållet även om webbhotellet skulle sprängas i bitar (men Googles datahallar finns kvar). Backuperna är inte så stora att mejlen behöver raderas. Om backupen behöver användas för att bygga upp en webbplats helt från början behöver WordPress, tema och tillägg installeras och konfigureras.

Några inställningar och tillägg som inte är standard:

• Rita tabeller med hjälp av utökning av redigeringsfönstret med tilläget TinyMCE Advanced.
  • Tidsstyrd avpublicering av sidor med tillägget Simple Expires.
  • Omdirigering med tillägget Redirection.
  • Sökmotoroptimering med tillägget FV Simpler SEO.
  • Kontroll att länkar funkar med tillägget Broken Link Checker.
  • Sajtkarta (sitemap.xml) för att sökmotorer ska hitta alla sidor.
  • Tracker till Google Analytics för att samla användningsstatistik.

Vill du designa Föreningswebben?

Ska den verkligen se så tråkig ut, Föreningswebben?

Nej, det finns ingen mening med det, men jag lägger hellre tid på att skriva artiklar än att leta runt efter ett snyggt tema. Att själv formge något är uteslutet, jag är bra på att kritisera men intet vidare på att skapa form själv.

Idag kör Föreningswebben med WordPress standardtema: Twenty-ten. Jag har inget emot det så ett första steg skulle vara att göra en egen bild i toppen av sidan. Eller anpassa något fritt tema. Och göra en logga som funkar på Föreningswebbens facebooksida.

Mejla mig på stefan.pettersson@lumano.se eller skriv i kommentarsfältet om du är intresserad. Inget arvode, det här är ett rent ideellt hobbyprojekt, men stor tacksamhet.

Och jo, vi ska fortsätta köra Föreningswebben på WordPress.